Fokozódik az agyvérzés kockázata azoknál a nőknél, akik a havi vérzés megszűnése után hormonkezelést kapnak. A kockázat nem függ az életkortól.

A menopauza utáni hormonkezelés növeli az agyvérzés kockázatát

 

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban publikált vizsgálat szerint 39 százalékkal nagyobb az agyvérzésösztrogén női nemi hormont szednek, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést. rizikója azoknál, akik

Akik ösztrogént és progesztint szednek kombinálva, azoknál az agyvérzés kockázata 27 százalékkal nő. A progesztin a menstruáció és a terhesség szabályozásában jelenlévő progeszteron hormon szintetikus változata.

A kutatók azt találták, hogy az agyvérzésmenopauzához közel vagy akár 10 évvel a vérzés megszűnése után. De fiatalabb nőknél a kockázat alacsonyabb, mint időseknél, és feltételezik, hogy idő;seknél is lehet csökkenteni a veszélyt a hormonadag kockázata akkor is magas, ha a nő fiatal korában kezdi szedni a hormonokat vagy a mérséklésével és a kezelés lerövidítésével.

Az orvosok nem találtak egyértelmű; kockázatnövekedést azoknál, akik 5 évnél rövidebb ideig, és fiatalabb korukban szedtek hormont. De ennek az is lehet az oka, hogy ilyen esetek ritkábbak.

A kutatók több mint 120 ezer 30 és 55 év közötti nő; adatait elemezték az 1976 és 2004 közötti idő;szakban. Ebben a tanulmányban szerepeltek elő;ször olyan nő;k is, akik több évvel a havi vérzés megszűnése után kezdték a hormonkezelést.

 A nő;i test/html/img/Content/body_naked_dv825029.jpg
Nőként csak úgy hozhatunk felelő;sségteljes és helyes döntéseket családtervezési és szexuális kérdésekrő;l, ha megértjük a saját testünk mű;ködését.A szexuális érettség éveiben a nemi hormonok kulcsszerepet játszanak a szaporodás és a nemi működés szabályozásában. Ebbő;l a fejezetbő;l megérthetjük, milyen összetett módon kapcsolódik egymáshoz a szaporodás, a szexualitás és a hormonális szabályozás.


A női nemi szervek/html/img/Content/reproductive_system.gif

A női nemi szervek (ivarszervek) két csoportba oszthatóak: ezek a külsőc; és belső nemi szervek.

Belső nemi szervek:

  1. Petefészek


  1. Petevezeték


  1. Méh (uterus)


  1. Hüvely (vagina)


Külső; nemi szervek:

  • Nagyajkak


  • Csikló (klitorisz)


A külső nemi szerveknek további fontos szerepe van a szexuális ingerek felfogásában és az orgazmus kiváltásában.

A szervezet hormonális egyensúlya/html/img/Content/hands_52_029P.jpg
A hormonrendszer olyan, mint egy szimfónikus zenekar, ahol a vonósoknak, a fúvósoknak és az ütősöknek tökéletes összhangban, a kotta szerint kell játszaniuk, hogy a szimfónia teljes szépségében szólaljon meg. A nagyzenekarhoz hasonlóan, a kifogástalan működéséhez a hormonrendszerben is kulcsfontosságú a pontos idő;zítés.

Mivel a tudomány mára már feltérképezte a hormonális szabályozás részleteit, a modern fogamzásgátló módszereknek és készítményeknek köszönhetően minden nő felszabadultan, a nemkívánt terhességtő;l való félelem nélkül élvezheti a szexuális élet örömeit.

/html/img/Content/climodien_pic_3.jpg

A változókor, más néven menopauza vagy klimaktérium, nem rendellenesség, hanem az élet természetes velejárója, amely nagyjából ötvenéves kor körül minden nő életében bekövetkezik. Ezt a változást szinte mindenki különböző;képpen éli meg: vannak, akik női mivoltuk csorbulásának érzik, mások pedig új erőt és önbizalmat merítenek belőle.

Minden változókorba lép&ő; nő;nek fokozott figyelmet kell fordítania egészsége megő;rzésére, hiszen a menopauza során fellépő hormonális változások kellemetlen tüneteiken túl egyes rendellenességek és betegségek kialakulásának esélyét is megnövelik.