Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valentin Nap hagyományának eredete:

  A rosszmájúak szerint: A Valentin Napot csak a virágosok találták ki, hogy még egy alkalmat termtsenek bevételeik gyarapítására, azonban ennél jóval valószínűbb, hogy a szerelem ünnepének hagyománya sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk, s talán éppen nagy múltja miatt nem tudjuk egyértelműen, hogy honnan is eredeztethető.

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif
 
  A történet szerint Valentin létező személy volt, egy katolikus pap, aki az i. sz. II. században folytatta áldásos keresztényi tevékenységét (ami szerelmespárok összeesketését jelentette titkos szertartásokon, hiszen a fiatal férfiak számára a minőségibb katonai szolgálat elérése érdekében akkoriban a házasság tiltott dolognak számított), amit az akkori kor keresztényüldözése miatt II. Claudius római császár börtönnel és halálbüntetéssel "jutalmazott". A legenda szerint Valentin visszaadta a börtönőr leányának szeme világát, s kivégzése előtt (február 14-én) még elküldte üzenetét: "A Te Valentinod". Más elképzelések szerint Valentin magának küldte el ezt a kis üzenetet vigasztalásul, s megint más elgondolások alapján a börtönőr leánya írta Valentinnek hálája jeléül.

 

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif
   
  Egy másik tézis egy kevésbé költői, ám annál realisztikusabb történelmi ténnyel is összekapcsolja a szerelmesek ünnepét: mégpedig Juno istennő ünnepével. A Római Birodalomban ugyanis minden évben február 15-én az istennő tiszteletére ünnepélyt rendeztek, melyen éltették a tavasz érkezését és a szerelmet, egészen addig, míg i.sz. 496-ban Gelasius pápa el nem rendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek.

 

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif

  A középkorban más országokban is elterjedtté vált a Valentin Nap, így például az angolok már 1446-ban ünnepelték. A leányok szív alakú lapra írták szerelmük nevét, majd a fiúk kabátjára tűzték azt.
  Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek is.
  A XIX. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek február 14-én. Ebben az idöben egy durva változata is elterjedt ennek a szép hagyománynak: megjelentek a karikatúrákat és a sértö verseket tartalmazó Valentin-napi kártyák, melyek mára szinte teljesen a feledés homályába vesztek, az egyetlen, ami talán erre a durva szokásra emlékeztethet minket azok a kedvesen viccelődő és évődő baráti üzenetek.

Valentin Napi hagyományok:

  Ehhez az ünnephez is, mint általában a legtöbbhöz számos hiedelem és babona tartozik, melyek legtöbbje fiatal lányoknak ad segítséget ahhoz, hogy hogyan találja meg, hódítsa meg és tartsa meg élete férfiját:

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif

 

Az egyik ilyen például, mely szerint ha a lányok a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket.

Ha pedig már megvan a kiszemelt áldozat, jöhet a következő babona, mely olyan alma elfogyasztására instruktál, melynek, 9 magva van. Amennyiben a gyümölcsöt elfogyasztottuk magvait pedig beleszórtuk a kiválasztott férfi zsebébe, a szerelem garantált.

Kiválasztott megvan, szerelem megvan, már csak a kapcsolatot kellene örökkévalóvá tenni: ehhez pedig nem kell más: süssünk tésztát, fűszerezzük meg hajszálainkkal és kedvesünk hajszálaival, majd a kész terméket fogyasszuk egészséggel!

  Egyébiránt magyar néphiedelmek is kapcsolódnak a Bálint napjához. Egyes vidékeken, például a Bálint Napi időjárásból próbálnak következtetni a várható termésre: úgy hiszik: a hideg, száraz idő esetén a jó termés garantált. S ha ezen a napon a vadgalambok is visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi. Debrecenben és vidéken még ma is úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.


 

Valentin virágai:

  A kedveskedő üzenetek és szerelmes képeslapok mellett a férfiak manapság számos alkalommal lepik meg szívük hölgyét virággal. Graz városában például a február 14-e körüli napokban több mint 20 millió szál vágott virágot és 12 millió cserepest vásárolnak a hősszerelmesek kedvesüknek. Fontos azonban, hogy mind az ajándékozó, mind az ajándékozott tisztában legyen az ajándék jelentésével, hiszen a virágok ebben az esetben élő üzenőtáblák. Lássuk, hogyan értelmezzük, ha virágot kapunk:

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif


Rózsa: a szerelem virága (az igazi szerelem jele)
Jázmin: a kedvesség virága (ez bizony csak barátság)
Amarillisz: a büszkeség virága (a férfi bizony nagyon büszke párjára)
Szegfű: a szeszélyesség virága (komoly szerelmet jelent)
Tulipán: a nőiesség jelképének virága (lángoló érzelmeket mutat)
Orchidea: a műveltség és kifinomultság virága (hatalmas tiszteletet jelképez)
Margaréta: a változatosság virága (sokszor bizonytalanságot jelent)
Liliom: a kacér nő virága (csalfaságra utalhat)
Magnólia: a természetesség virága (igazi befogadást jelent)
Kála: a szépség virága (elismerés a szépségnek)
Írisz: a remény virága (szexuális üzenetet hordoz)
Begónia: a színes jövő virága (a vágyakozás jelképe)

 

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ircsike61/uploads/1204970410_38.gif

 

Valentin Napi érdekességek:


 

  • A legdrágább Valentin-napi ajándékkal egy indiai uralkodó lepte meg kedvesét 1891-ben: a gyémántokkal kirakott elefántcsont készlet ára 520 ezer dollár volt.

  • Az angol férfiak 73%-a lepi meg ezen a napon virággal kedvesét.

  • Egy meglepő felmérés szerint az angol nők 15%-a lepi meg magát virággal.

  • A Vatikán a mai napig 17 Szent Valentint tart nyilván.

  • A középkorban úgy hitték, hogy a madarak ezen a napon kezdik meg a párzást.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 1661664
Hónap: 6693
Nap: 222