Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Vérnyomás-problémákról


A vérnyomás-értékek élettani jelentősége


Mi az, amit mindenkinek érdemes tudnia a vérnyomásról, a mérésről, a kapott értékekől?

Magyarországon a harmincas-negyvenes években vidéken is sok volt a magas vérnyomással küszködő főleg idős ember. A magas vérnyomáson úgy segítettek, hogy eret vágva bizonyos mennyiségűvért kiengedtek a keringésből. Az érvágás a borbélyok, felcserek feladata volt, régen klistélyozásnak is nevezték.

A másik megoldás az volt, hogy piócás embert hívtak a beteghez, főleg kis városokban és falvakban, akik egy vagy több piócát helyeztek el ez illetőbetegen, azok vért szívva csökkentették a keringő vértérfogatot, így csökkentették a magas vérnyomást. A vértolulás szó is arra utal, hogy megnövekszik a vérnyomás.

A vérnyomás-értékek élettani jelentősége

A mért vérnyomásértékek az egészen alacsonyaktól, pl. 100/70 Hgmm-től egészen a magasakig (200/120 Hgmm) előfordulhatnak, a 120/80 Hgmm átlagosnak mondható. Az ön-vérnyomásmérés normálértékének felső; határa 135/85 Hgmm, az orvosok már ennél az értéknél is bizonyos életmódbeli változtatásokat javasolnak. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között két mérés átlaga nagyobb mint 140/90 Hgmm. A magas vérnyomást, a hipertóniát, több tényezőegyüttes hatása alakítja ki. Ha kialakulásának főoka nem állapítható meg, esszenciális hipertóniáról, azaz magasvérnyomás-betegségről beszélünk, de az is lehet, hogy a magas vérnyomás hátterében pontosan megállapítható az azért felelős kórfolyamat. Az okok között szóba jöhetnek vesebetegségek, hormonális zavarok, érelmeszesedés, de okozhatják gyógyszerek is. A betegek kezelése tehát a kiváltó októl függően különböző lehet, amelyet szakorvosnak kell eldönteni.

Az örökletes tényező;kön túl, a helytelen táplálkozás sokféleképpen járulhat hozzá a magas vérnyomáshoz. A dohányfüstben lévő nikotin érszűkítőhatása miatt emeli a vérnyomást. Az alkohol kis mennyiségben, például napi 1-2 dl bor fogyasztásakor még nem emeli, de nagy mennyiségben - a megnövekedett folyadékbevitel miatt - fokozza a vérnyomást.

 

A feketekávé kis mennyiségben (napi 1-2 csészéig) általában nem befolyásolja, elő;fordulhat azonban, hogy valakinek a szervezete fokozottan reagál a kávéra, ezért nem árt ellenőrizni a vérnyomást kávéivás elő;tt és után. Egy-két csészénél nagyobb mennyiség azonban már mindenképpen egészségtelen. A pihenés hiánya, a stressz szintén növeli a vérnyomást.

 

 

 

(Magas)vérnyomás

Vérnyomás-magasvérnyomás

Minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása Magyarországon, és a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a betegség. Egyre többször, egyre többet hallunk a magasvérnyomás-betegségrő, de sokan csak legyintenek, hiszen a magasvérnyomás nem fáj és gyógyszerrel jól csökkenthető A vérnyomáscsökkentő készítmények nevét sokan ismerik vagy hallották már, és hatásuk azt a képzetet kelti, hogy rendszeres fogyasztóik egy-egy tablettát beszedve teljesen egészségesek lesznek. Vagy mégsem? És mi történik, ha mi magunk szembesülünk a betegséggel?
Ha háziorvosunk egy rutinvizsgálat után közli velünk a cseppet sem megnyugtató tényt, hogy valami nincs rendben a vérnyomásunkkal? Azonnal átérezzük mindazt, amire korábban csak legyintettünk. Egész életünkben gyógyszert kell szedni ezentúl? Jön az agyvérzés? Esetleg infarktus? Betegség ez vagy csak egy időleges állapot? Az aggodalom természetes, hiszen gyakran összekeverednek az innen-onnan kapott információk. Van, amelyet szakembertől hallottunk, olvastuk vagy láttuk a televízióban, esetleg felnagyították a szomszéd által elmondottak vagy a jóval korábbi szakmai ismereteken alapuló tévhit. Kellő belátással és odafigyeléssel azonban semmi okunk a kétségbeesésre!
A hipertónia, a magasvérnyomás-betegség, az egyik leggyakoribb népbetegség hazánkban és a fejlett országokban egyaránt. Amennyiben már kialakult, érdemes megtanulnia együtt élni vele! Ismerje meg az okokat és következményeket, valamint a kezelés lehetőségeit, amelyek a testi és szellemi épség és frissesség megőrzését segítik. Ezek ismeretében Ön is részt tud vállalni saját egészségi állapotának javításában, és felelősen tud dönteni!
Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat. A "normális" vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külső hatások, például idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkező anyagok, illetve az idegrendszer befolyásolja. Ez az egyensúly felborulhat és átmenetileg, vagy tartósan "magas vérnyomás" diagnosztizálható. Szerencsére a vérnyomás egyszerű;en mérhető, két szám, (például a 120/80 Hgmm), amelyet a legtöbb vérnyomásmérő készüléken magunk is leolvashatunk. Mit is jelent ez a két szám?
Az első, az úgynevezett szisztolés vérnyomásérték, amely a szív összehúzódásakor, minden egyes alkalommal az érrendszerbe löki a vért, és ezzel egy "csúcs" nyomást hoz létre. Amikor a szív izomzata elernyed és a következő adag vért befogadja, a verő erekben a nyomás állandó marad. Ez biztosítja, hogy a szervek és a szövetek vérellátása egyenletes legyen. A második érték, a diasztolés vérnyomás, az úgynevezett "per érték", amely egy adott időpontban jellemzi az egyén vérnyomását. Egyszerűbben megfogalmazva a szisztolés és a diasztolés érték nem más, mint az artériákban keringővér nyomásának a maximum és minimum értéke.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

origin fifa 15 скачать торрент

(garneuSwer, 2018.04.01 02:56)

Зачод на пятёрку

---
Я думаю, что Вы не правы. Пишите мне в PM, пообщаемся. скачать fifa 15 на андроид полную, скачать origin fifa 15 через торрент или [url=http://15fifa.ru/]официальный сайт игры fifa[/url] fifa 15 скачать лицензию pc

Tornado, earchquakes?! No, it is XEvil.

(LatonyaVodaw, 2018.03.26 04:44)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot protection.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 1603530
Hónap: 5059
Nap: 166