Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenki ismeri már ezt a megható történetet,de időnként nemárt ujra elolvasni,gyermekeinknek,unokáinknak felolvasni:))

A kis gyufaárus lány

(Hans Christian Andersen)

Kegyetlen hideg volt, hullott a hó és már sötétedett; az esztendő utolsó napját mutatta a naptár. A kemény hidegben egy szegény kislány járta a sötétedő utcákat, hajadonfőtt és mezítláb. Amikor elindult hazulról, még volt papucs a lábán, de annak nem sok hasznát vette. Mert a papucs nagy volt, igen nagy - az édesanyja hordta valamikor -, s ahogy két arra vágtató kocsi elől a járdára ugrott, egyszerre maradt le a lábáról mind a két papucs. Az egyikkel egy suhanc szaladt el - azt mondta, majd bölcsőnek használja, ha megházasodik, a másikat pedig meg se találta a szegény kislány.
Mezítláb járta hát az utcákat, és kicsi lábát kékre-vörösre csípte a kegyetlen hideg. Rongyos kis kötényét összefogta: egy halom kénes gyufa zörgött benne, egy skatulyát meg a kezében szorongatott. Egész álló nap hiába kínálgatta portékáját, egy szál gyufát se vettek tőle, és alamizsnát se adott neki senki: Éhesen és hidegtől reszketve vánszorgott tovább; szívszakasztó látvány volt szegény. Csillogó hópelyhek tapadtak szépen göndörödő, hosszú szőke hajára, de nem is gondolt vele.
Az ablakokból ragyogó világosság és sült liba pompás jó szaga áradt ki az utcára, hiszen ünnep volt, szilvesztereste. A szegény kis teremtésnek folyton csak ez járt az eszében.
Behúzódott egy zugba, egy kiszögellő ház sarka mögé, s maga alá húzta csupasz lábát. Ott még jobban didergett, majd megvette az isten hidege, de hazamenni nem mert, hiszen egész nap egy garast se keresett, s az apja biztosan veréssel fogadná. Különben otthon se jobb, padlásszobájukban farkasordító hideg van, a tető hasadékain besüvít a szél, hiába tömték be szalmával meg ronggyal a nagyobb réseket.
Már egészen meggémberedtek a kis ujjai. De jó lenne egy szál gyufa, csak egyetlenegy szál! Ha kihúzna egyet a skatulyából, odadörzsölné a falhoz, s meggyújtaná, a lángjánál megmelegíthetné a kezét! Végre rászánta magát, s meggyújtott egy szálat. Milyen vidáman sercent, s hogy lobogott a lángja! Fényes volt és meleg, mint a gyertyaláng, s a kislány boldogan tartotta fölébe a kezét.
Csodálatos láng volt az! A szegény kis gyufaárus lány úgy érezte, mintha szép réztetejű, rézcsövű vaskályha előtt ülne - olyan jó volt nézni a tüzet, olyan jólesett melegedni mellette! Már a lábát is kinyújtotta, hogy átjárja a meleg, de abban a pillanatban kilobbant a gyufaláng, eltűnt a vaskályha, s a kislány ott ült a hideg falszögletben egy gyufacsonkkal a kezében.
Elővett egy másik gyufát, meggyújtotta. Odahullt a fény a falra, tenyérnyi világosságot vetett rá, s azon a helyen átlátszó lett a fal, mint a tiszta üveg: a kis gyufaárus lány beláthatott a szobába. Hófehér terítővel letakart, nagy asztal állt odabenn, finom porcelán edények csillogtak rajta, s a közepén aszalt szilvával meg almával töltött sült liba illatozott. S ami a legcsodálatosabb volt: a sült liba egyszer csak kiugrott a tálból, s késsel-villával a hátában, bukdácsolva indult a kislány felé. De jaj, megint ellobbant a gyufa lángja, s nem látszott más, csak a puszta, hideg fal.
Újabb gyufát gyújtott: fényénél gyönyörű szép karácsonyfát látott, még szebbet, ragyogóbbat, mint amit karácsony este a gazdag kereskedő szobájában, amikor belesett az üvegajtón. Ott ült a fa alatt, s nézte a száz meg száz gyertyát az ágak hegyén, a tarka díszecskéket, amiket eddig csak kirakatban láthatott. Már nyújtotta a kezét, hogy levegyen egyet, de akkor megint kihunyt a csepp láng, és a sok karácsonyi gyertya lassan a magasba emelkedett, föl egészen az égig, s ott csupa tündöklő csillag lett belőle. Egyszer csak kivált közülük egy, s lehullott; ragyogó fénycsíkot hasított a sötét égen.
- Valaki meghalt! - mondta a kislány; emlékezett rá, hogy a nagyanyja, az egyetlen, aki jó volt hozzá, s aki már rég meghalt, egyszer azt mondta "Valahányszor lehull egy csillag, egy lélek áll az isten színe elé."
Megint odadörzsölt egy szál gyufát a falhoz, s egyszerre nagy világosság támadt körülötte. A tiszta fényben ott állt rég halott nagyanyja, és szelíden, hívogatóan nézett le kis unokájára.
- Nagyanyó! - kiáltott föl a kislány. - Nagyanyó, vigyél magaddal! Tudom, hogy itthagysz, ha a gyufa végigég, eltűnsz, mint a meleg kályha meg a sült liba, meg a gyönyörűséges szép karácsonyfa! Ne hagyj itt, nagyanyó!
És gyorsan a falhoz dörzsölt egy egész csomag gyufát, hogy marassza a kedves nagyanyót; a sok gyufa olyan fényességet árasztott, mintha a nap sütött volna. A nagyanyó sohasem volt ilyen szép, ilyen erős. Karjára emelte a kislányt, s felemelkedett vele; magasra, igen magasra, ahol nincs hideg, éhség, félelem, ahol csak öröm van és fényesség.
A hideg reggelen ott találták a kis gyufaárus lányt a házszögletben: kipirult arca mosolygott, de élet már nem volt benne, megfagyott a csodákkal teli éjszakán. Ott feküdt a halott gyermek új esztendő reggelén, körülötte egy halom gyufásskatulya és sok-sok elégett gyufaszál.
- Melegedni akart szegényke! - mondták az emberek. Nem tudta senki, mennyi gyönyörűséget látott, s milyen fényesség vette körül, amikor nagyanyja karján mindörökre elhagyta ezt a sötét világot.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Продвижение интернет магазинов Уфа

(WebseoPl, 2018.06.25 16:39)

<img src="https://www.doski.ru/i/82/87/7828746.jpg">

<a href=https://webcrasty.ru/><img src="http://psytraining.org/nevesta/wp-content/uploads/2015/07/podrobnee-box.png"></a>

С помощью Google+ Hangouts вы можете записывать и транслировать интервью, общаться с аудиторией в формате «вопрос-ответ», проводить конференции, публиковать гайды и проводить обучение. Это очень интересный инструмент для работы с целевой аудиторией. Если вы еще им ни разу не пользовались, обязательно обратите на него внимание. Не ждите, когда поисковый робот сам найдет эти файлы, помогите ему быстро узнать о Вашем блоге <b><u><a href=https://webcrasty.ru/prodvizhenie-sajtov-raskrutka/ufa/>раскрутка сайта новосибирск цена Уфа</a>. </b></u> Самостоятельное продвижение сайта. Блог создан с целью поделиться личным опытом в создании Интернет-ресурсов и бесплатными способами в продвижении информационных и коммерческих сайтов. Занимаюсь разработкой, администрированием и сопровождением клиентских сайтов. Использую комплексный подход, продвигая ресурсы в ТОП Яндекс и Google – крупнейших поисковых системах. Самостоятельно изучаю SEO (поисковая оптимизация) с 2010 года. Основная идея блога - собрать свои знания в один «архив», найти единомышленников, общаться с интересными людьми и совершенствовать свои умения в разработке, оптимизации и раскрутке сайтов. Продвижение блога качественным контентом <a href=https://webcrasty.ru/prodvizhenie-sajtov-raskrutka/ufa/>как раскрутить свой сайт бесплатно программой в Уфе</a>. Обоснованная критика приветствуется! Блог Терехова. Королев — новый поисковый алгоритм от Яндекса.

тэг: <u><b>продвижение сайтов Уфа, </b></u> продвижение сайтов как это работает в Уфе, раскрутка сайта в топ 1 3 г Уфа, продвижение сайтов Уфа, продвижение услуг на английском г Уфа, продвижение г Уфа, сколько стоит продвижение сайта в яндекс директ г Уфа, <b><u>как самому раскрутить сайт в google в Уфе, </b></u> раскрутка сайтов в Уфе, seo продвижение интернет магазина самостоятельно в Уфе, <u><b>продвижение сайта на английском в Уфе, </b></u> гугл продвижение сайта Уфа,


<img src="https://image.ibb.co/jb7P0J/image.png">


http://forum.pj64-emu.com/member.php?u=332400
http://moto-116.ru/forum/viewtopic.php?f=6&t=73&p=1332#p1332
https://curlysworld.com/viewtopic.php?f=60&t=8853

fifa 15 update crack

(garneuSwer, 2018.03.23 03:23)

а вот тут реально классные есть

---
Браво, ваше мнение пригодится fifa 15 рфпл скачать торрент, скачать fifa 15 ultimate team или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>3 dm cracks fifa 15</a> скачать fifa 15 rus pc

Szamanna@citromail.hu

(Ludas Andrásné, 2010.11.27 18:47)

Nagyon szép és tanulságos ez a történet.Sokszor olvastam a kislányomnak.Szerintem mindenkinek olvasnia kéne,,és szebb lenne tőle a világ.Mindenki lelke megszépülne tőle.Köszönöm,hogy olvashattam.

Baranya megye

(Tóth László, 2010.03.30 19:02)

Sziasztok!
Oly nagyon meghatódtam én is e történeten, hogy készítettem egy csodás videót és a YouTuben már nézhető is. A felhasználó nevem ott:Kisherceg73
Nézzétek meg, nagyon szép lett!(szerintem)
Köszönöm!
Üdv:laci!
http://www.youtube.com/watch?v=hHFarV92Nr8

Nyírtelek Dankóbokór

(Estókné Somogyi Irén, 2010.03.15 13:06)

Szia Ircsikém! Teljes mértékben egyet értek az
előttem hozzászólló hölgy, minden szavával.
A sirás folytogatott mig végig olvastam.
Nagyon szép volt. Köszi Irénke

vinczeferencne@upcmail.hu,

(Éva,, 2010.02.05 19:04)

Ircsike..Teljesen, meg hatódtam, ezen, a kis gyufa árus,kislányon,nagyon, meg, sajnáltam, szegény,csöppséget,Jó hogy itt, el lehet, olvasni,,Biztosan, jó helye, van az angyalok,között,a nagymamájával,,és ez, nem csak egy mese,mert igaz is lehet,csak, most nem gyufa, árusnak,hívják,,,

juddyt@gmail.com

(Judit, 2009.12.07 23:06)

Mindig meghatódom ezen a történeten!
Köszönöm, hogy ismét olvashattam!

jóóóó

(Sütike, 2009.02.13 13:05)

ez nagyon szép történet ,nekem is megvan még könyvben.

 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 1621074
Hónap: 4933
Nap: 136