Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az a Apgar érték?

 

 

Sokan hallottak már az Apgar-értéktő, mégis kevesen tudják, mi is az valójában

A megszületett újszülött szülőzobai ellátásának fontos része, hogy állapotát a lehető legegyszerűbb módon minél pontosabban felmérjük, így az esetleges további ellátási stratégiát megtervezzük.Az újszülött állapotának megítélésére legjobban az ún. Apgar-féle pontérték-rendszer felelt meg. A rendszer nevét megalkotójáról, Virginia Apgar amerikai altatóorvosnőről kapta.

 

Az Apgar-pontszám meghatározása úgy történik, hogy a megszületést követően 1 perccel öt könnyen észlelhető objektív élettani paramétert értékelünk 0, 1, illetve 2 ponttal, majd a pontszámokat összegezzük.

Ezen élettani paraméterek: a szívműködés frekvenciája, a légzés, az izomtónus, a reflexingerlékenység, illetve az újszülött bőrszíne.

Hiányzó szívműködés esetén 0, 100/perc szívfrekvencia alatt 1, 100/perc felett 2 pont a szívműködés megítélését jelentő érték.

Hiányzó légzés 0, felületes, szabálytalan légzés 1, míg erőteljes sírás 2 pontot jelent.

Petyhüdt, tónustalan újszülött 0 pontot, gyengén behajlított végtagokkal fekvő újszülött 1, míg aktívan mozgó 2 pontot kap.

Az orrgarat puha szondával történő ingerlésére a válasz hiánya 0, arcfintor megjelenése 1, míg köhögés vagy tüsszentés 2 pontot jelent.

Sápadt vagy elkékült (cianotikus) újszülött 0 pontot, csak a végtagokon észlelhető elkékülés esetén 1, míg testszerte rózsaszín újszülött 2 pontot kap.

5 perc múlva megismételjük a felsorolt paraméterek értékelését. Az 1 perces Apgar-érték a magzat méhen belüli állapotára utal "vissza", míg az 5 perces a késő

i

ac; újszülöttkori kimenetel előrejelzésére alkalmazható.

A pontokat összegezve az érték 0 és 10 pont közötti lehet. A 10-es összpontszám jelenti a lehető legjobb állapotot. A 8-10-es Apgar-érték érett súlyú újszülött esetén azt jelenti, hogy további beavatkozásra nincs szükség. Az 5-7 érték között az újszülöttön bőringerek alkalmazását kell megkezdeni, egyidejűleg az arc elé helyezett arcmaszkon keresztül oxigén belélegeztetését szükséges biztosítani. A 0-4 Apgar-értékű újszülött szülőszobai intenzív ellátását azonnal meg kell kezdeni!

Ennek részeként a légcsőbe tubust vezetünk le, és az újszülöttet ballonnal haladéktalanul lélegeztetni kezdjük. Nem megfelelő szívfrekvencia esetén szívmasszázst végzünk, melyet szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészítünk ki.
Az Apgar-pontrendszer tehát egy gyors, egyszerűen alkalmazható állapot-megítélési mód, melynek alkalmazásával a világrajött újszülött korábbi méhen belüli állapotáról információkat nyerhetünk, valamint az azonnali ellátás szükségességéről dönthetünk.

 

 

A babák pelenkázása!

 

 

 

 

Hogyan pelenkázzunk?
A pelenkázás ideális alkalom a babával való kapcsolat megerősítésére, rendszer kialakítására, hiszen a csöppségek élete még jórészt alvásból, evésből áll. Az a legkevesebb, hogy tisztába tegyük reggel ébredés után, majd minden étkezés környékén és az esti fektetés előtt. Jóllehet a tisztába tételnek időpontjairól eltérőek a vélemények, egyvalami azonban fontos: mindig azt az időpontot érdemes választani, ami a legjobb a babának.

Mosható vagy eldobható?
Sokan úgy gondolják, hogy nem csak érdemes, hanem szinte kötelező mosható pelenkát használni. Nagyon sok érv szól mellette; környezetbarát, vegyszermentes, kényelmes, praktikus és még sorolhatnánk. Mégis az egyik legnyomósabb érvként szolgálhat, hogy míg az eldobhatóból kb. olyan négy-hatezer darabot használunk el -hogyha naponta négy-hét darabbal számolunk a pelenkás korszak végéig- addig a mosható pelenkából összesen olyan ötven-hatvan darabra van szükség ugyanerre a 27-30 hónapra vetítve. Nem utolsó szempont, hogy ez az ötven-hatvan darab nem csak egy gyereket szolgálhat ki. Nemhiába mondják, hogy ha textilpelenkát használunk, nagy lépést teszünk egy szebb és tisztább világért! Léteznek azonban merőben ellentétes vélemények, melyek szerint ez az állítás több szempontból vérzik: egyrészről mérhetetlenül sokat kell mosni, amivel vizet és energiát fogyasztunk (valószínűleg ma már nem kézzel mosnak az anyukák) és rengeteg mosóport használunk, ami szintén nem környezetbarát, másrészről tapasztalatok szerint a textilpelenkák a használatban elég korán elvesztik fehérségüket. Foltosan, barnán és csúnyán pedig nem hogy a második gyerekre, de még az elsőre sem adja rá egy valamit magára adó anyuka.

Babaúszás
Ha az újdonsült szülők szeretnék a kisbabájukkal való együttmozgást megtapasztalni, kicsijüket a víz szeretetére nevelni, vagy egyszerűen élményt szeretnének szerezni önmaguknak és a gyermeküknek, keressenek környezetükben lehetőséget a babaúszásra. Három hónapos kortól már ez a program is beiktatható a család életébe, és számtalan hasznát fogják látni. Az ország számos pontján elérhető már ez a szolgáltatás, és a bébiúszást szervező gyógyfürdők, uszodák, szabadidőklubok, szállodák, fitneszklubok, alapítványok, sőt családi cégek egyre szaporodnak. Ötletesebbnél ötletesebb nevekkel találkozhatunk, a Lubickától a Csobbanó Manóig, meg a Hófehér Fókától a Pancs-mancsig - de nézzük meg közelebbről, mit is nyújt egy ilyen baba-uszoda, illetve minek érdemes utána nézni, mielőtt jelentkeznénk valamelyikbe.

 

A szoptatásról!

 

 

 

Ha a szoptatásról dióhéjban kellene beszélni, valószínűleg a legtöbben az előnyeivel kezdenék. Miért? Mert volt egy időszak az 1960-as évektől kezdve, amikor okosabbak akartunk lenni, mint a természet. Pedig nem az volna a lehető legtermészetesebb, hogy abból indulunk ki, hogy a szoptatásnál jobb, előnyösebb nem létezik?

A terhességi ösztrogén és progeszteron a méhből és a méhlepényből az agy hipotalamuszába jutva prolaktin-termelésre készteti, ami beindítja a tejmirigyek növekedését és érését. A terhesség végére az emlők mirigyes állománya mintegy háromszorosára nő Tej csak azért nem csorog belőlük a kellő pillanatig, mert a terhességi hormonok, pl. a progeszteron a tejmirigyek szövetében blokkolják a tejtermelést. A szülés után kiürülnek a vérbő e terhességi hormonok, és végre "belövellhet" a tej. A 2-5. napon az emlőből előtej csurog, ami így pont a baba számára legmegfelelőbb táp- és immunanyag-koktélt kínálja.
A szülés utáni pillanatok döntőek a szopás beindulásában, mert ekkor nagyon erős a pici szopóreflexe. Kezdetben, aki csak teheti, szorgalmasan szoptat. Egy aktuális nemzetközi felmérés szerint a szülés után közvetlenül az anyukák 90%-a szoptat, a baj csak ott van, hogy ez az arány a baba hat hónapos korára mindössze 13%, pedig ennyi idő volna az egészséges minimum.

Nézzük meg, mi is van e rejtélyes nedűben, amit minden kismama megkóstol, belenyalnak a nagyobb testvérek és az apák is, és amiből még "anyakakaó" is készülhet...

Összetétele csak nagyjából adható meg, mivel egyénileg is nagy eltéréseket mutat az anya genetikai adottságától és életmódjától. Eltérés található például a vércsoportra jellemző enzimek előfordulásában. Életmódja befolyásolja a tejében előforduló vitaminok mennyiségét vagy a méreganyagok előfordulását.
Az anyatejnek 87,65%-a víz, a többi szárazanyag, amely 0,25%-ban sókból, 6,3% tejcukorból, 4,5% zsírból és viszonylag kevés fehérjéből tevődik össze. Az 1,3%-os fehérjetartalom körülbelül 1,1 g/100 ml-nek felel meg, és egy 0,8%-os kazein-részre és egy 0,5%-os albumin és globulin-részre osztható.
Az anyatej energiatartalma 71 kcal/100 g.

Az anyatej a kérődzők ún. kazeintejével (tehén-, juh- és kecsketejjel) ellentétben az albumintejek csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy az összfehérje mennyiségében viszonylag nagy részt képvisel az albumin, és sok benne a globulin. Általánosságban elmondható, hogy relatív kevés benne a fehérje, sok viszont a laktorferrin és lizozim, amelyek antimikrobiális hatásuk révén védik a picit a fertőzésektől.
Az utóbbi időben az anyatej-kutatás egyik fő célja az volt, hogy megfejtsék, hogyan védi meg a tej a gyermeket a különböző fertőzésektől, allergiáktól és később felnőtkori betegségektő. Az anyatej tartalmaz például egy immunglobulint, a szekretoros IgA-t. IgA-t a gyermek az első hónapokban még nem tud kellő mennyiségben önmaga előállítani. Az anyatej révén kapottak segítségével minden olyan káros ágens ellen védelmet élvez, amelyet az anya szervezete már legyőzött.

A szénhidrátok, tejcukrok közül jól ismert a laktóz, de nem ő az egyedüli. Sokáig rejtélyesnek tűnt, miért van az ember anyatejében olyan sok oligoszacharid a többi emlős tejéhez képest. Valószínűleg az immunrendszer fejlődéséhez és az egészséges bélflóra kialakulásához van rá szükség, még inkább azonban az idegrendszer differenciálódásához. Időközben kiderült ugyanis, hogy létezik még egy emlő, aminek az tejében sok oligoszacharid van: az elefánt és az ember kicsinyének közös tulajdonsága, hogy igen éretlen állapotukban jönnek a világra. Az elefántbébi agya teljes fejlettségéhez képest mindössze 40%-ban "van kész". Az elképzeléseket nehéz kísérletesen igazolni, de tény, hogy sok előnye lehet, hogyha az agy és a perifériás idegrendszer változatos külvilági ingerek közepette fejezi be differenciálódását.

A tej összetétele minden egyéni különbség ellenére úgy van összeállítva, hogy a kicsi számára elegendő mennyiségben legyen benne valamennyi vitamin. Összetevőre jellemző, hogy ha az anya nem fogyaszt belőük eleget, akkor azon az áron is bekerülnek a tejbe, hogy az anya saját szervezetétől vonja meg őket.

Elkészült tehát a csodás ital, amit valamiképp meg kell itatni a picivel. Bármily bölcs a természet, mégsem sikerül mindig minden olyan egyszerűen. Ezért e témakörben kitérünk az emlő ápolásától kezdve valamennyi általános szoptatási problémára, a fejésre az elválasztásig bezárólag.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bartaalexandara@citromail.hu

(bari, 2009.08.29 09:30)

szandi

 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Június / 2022 >>

Statisztika

Online: 5
Összes: 1694793
Hónap: 6471
Nap: 188